3 Temmuz 2012

GÖBEKLİTEPE DÜNYANIN İLK TAPINAĞI


URFA-GÖBEKLİ TEPE...

AYAKİZLERİ İLE GÜNEYDOĞU GEZİMİZ ESNASINDA İNSANLIK TARİHİNİ DEĞİŞTİRECEK HATTA EZBERİMİZİ BOZACAK YERLERİ GÖRMEMİZ VE O HAVAYI SOLUMAMIZ... BEN DE ÖYLESİNE ETKİ BIRAKTI Kİ... BU BÖLGE "GÖBEKLİTEPE" İDİ...

Bu bölgenin neden önemli olduğunu araştırdığım da oldukça ilginç ve şimdiye kadar öğrendiğimiz tarih bilgilerimizi alt üst edecek verilerle karşılaştım...

Kısa kısa şöyle anlatabilirim....

·        Şanlı urfa’nın 15 km yakınında bulanan Göbeklitepe höyüğünde ortaya çıkarılan 12000 yaşında  tarihin en eski ve ilk “kutsal anıtsal tapınağı”...


·        Dünyada antik çağ bilgeliğinin sembollerinden ve ülkelerine turizmde ekonomik ve kültürel ayrıcalık olanaklar taşıyan;  İngiltere’deki Stonehenge anıtlarından ve Mısır Piramitleri’nden binlerce yıl daha öncesinde inşaa edilmiş…

·        Edilmiş ama? Bu muhteşem tapınak inşaa edildiği dönemde;  “neolotik (yeni taş dönem devrimi” oluşmamış…Yani, tarihöncesi insanının, avcı-toplayıcı düzeni terk ederek, yerleşik yaşam biçimine geçtiği ve tarım yapmaya başladığı evreye henüz gelinmemiş,

·        Kısacası, Göbeklitepe’nin her biri usta bir zanaatkâr olduğu düşünülen sakinleri, büyük bir işgücünün eserini ortaya koyarken; ne hayvanların işgücünden yararlanabilmiş  ne de ellerinin altında madeni aletler varmış?

·        Ne de tarih öncesi toplumlarda sosyal sınıfın ve farklılıkların henüz  olmadığı,

·        İşte bu bölgeyi kazan ekip başı Klaus Schmiddt’in kitabında ki savı; Tüm insanlığı ilgilendiren ve bugüne kadar insanlığın oluşumu ile ilgili teorileri alt üst edecek görüşlerini  ise özetle şöyle açıklıyor:

·         “Göbeklitepe; kült kompleksinin anıtsal niteliği dikkate alındığında,  belki de çevre yerleşimlerden de ziyaretçi çeken bir tür hac merkezi görevi görüyordu ve  uzun yıllar tüm enerjilerini ve güçlerini bu merkez için adayan sistemli ve çok büyük  bir işgücü oluştuğu göze çarpıyor olması. “

·        Göbeklitepede ki insanlar etrafında gördüğü öğeleri, bunlarla ilgili görsel düşüncelerini önce taşa kazıdı. Plastik sanatların taşa kazınmasının ve ilk örneğini hayata geçirdiler.

·        Arkeologlar, boğa, tilki, yaban domuzu, yılan, turna, yaban ördeği, ceylan, yaban eşeği kabartmalı tapınakları ve sırlarıyla Göbeklitepe'yi yazı ve çanak-çömleksizlik tarihini aydınlatacak en önemli kaynak olarak görüyor.

·        Sanat Tarihi Uzmanı Sait Rızvanoğlu da, " Göbeklitepe’nin arkeoloji dünyasına bomba gibi düşmesinin daha önemli bir nedeni olarak,

·        İnsanoğlu; bir milyon yılı aşkın bir zaman dilimi boyunca süren " avcı ve toplayıcılığa dayalı gezginci bir yaşam biçiminde yaşıyordu

·        “ Neololitik dönemle,beslenmeden yaşam biçimine, toplumsal örgütlenmeye, ekonomik ve inanç sistemine kadar değişime uğrayacak şekilde  yerleşik hayata geçmeye çalışıyordu.

·        Arkeologlar bugüne kadar insanoğlunun yerleşik hayata geçmesindeki en önemli faktörün””Ekolojik nedenler veya Güvenlik ve yaşamlarını koruma ve açlık güdüsü olduğunu söylüyordu.

·        Bu görüş;  Göbeklitepe'de  yıkıldı. İnsanların ilk yerleşik hayata geçtiği ? dönemde dinsel kutsal bir tapınak yapılıyor.

·        Bu durum, sadece açlık ve korunma içgüdüsüyle değil,

·        dinsel” ihtiyaçlar dolayısıyla da yerleşik hayata geçildiğini gösterdi. Genel tabu yıkıldığı için bu bilgi devrim sayılır.demektedirler…

UZMANLAR SONUÇ OLARAK ŞÖYLE DİYOR:
BURADA Kİ EN ÖNEMLİ DERS ALINMASI GEREKEN NOKTA;  GÜCÜN, ŞU ANDAKİ GİBİ MODERN TOPLUMLARDA BULUNMAYAN GÜCÜN; SOSYAL HİYERARŞİLERİ OLMAKSIZIN BİÇİMLENEBİLEN VE SÜRDÜRÜLEBİLEN BİR  TOPLULUK OLMALARIDIR.

BAKALIM TÜRKİYE'M DE DAHA NELER BULUNACAK...?
GÜLAY&MEHMET YÜCEBİLGİÇ
TEMMUZ 2012
İSTANBUL