19 Ekim 2016

İĞNEADA LONGOZ ORMANLARINDA GİZEMLİ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ…


Dağtrek doğa etkinlik grubuyla bu kez İğneada Longoz ormanları derinliklerinde  doğa yürüyüşündeyiz.. İstanbul’dan yolculuk oldukça uzun ve yorucu olmasına rağmen yapılan yürüyüşün etkinliğiyle bu gidiş ve dönüş zahmeti göz ardı edilebiliyor…

Öncelikle bölgeyi iyi bilen bir kişi olarak Saray ilçesinden sonra yollar 30 yıl öncenin aynısı diyebilirim… Vize ve Demirköy ilçeleri de fazla bir gelişme görmedim… Bu gelişme kişiye göre göreceli bir kavram… Gelişsin mi? Yoksa gelişmesin mi?

Doğa tutkunları, gelişmemesinden yana… Bozulmasın… Şehir bina yığını haline dönüşmesin düşüncesinde… Hakikaten Kapaklı ve Çerkezköy’ün durumu gelişmişlik mi? Geriye gidiş mi?
Şehir plancılığı üzüntüyle belirtmek gerekirse çok gerideyiz… Neyse anlatmak istediğim… LONGOZ ORMANLARININ durumu nedir? 30 yıl önce ki durumu ile bugün ki durumunu merak ediyordum?
İğneada Milli Parkına araçlarla girdikten sonra Sevgili Faik ve İsmail iki grup yapıp yürüyüşe başladık…

Ormanlık alanda yürüyüş özellikle LONGOZ ORMANLARInda yapılacak yürüyüş en zor olanıdır…

İyi planlama, disiplin, kontrol ve yönetim ister bu yürüyüş esnasında Sevgili Faik’in çok sıkı hazırlık yaptığı, GPS noktalarını ve traversi çok iyi uygulamalı tespit ettiğini yürüyüş esnasında gördüm… Bir hususu daha söylemeden geçemeyeceğim… 

Longozlarda hatayı orman derinliklerinde yaparsanız düzeltmeniz çok zordur. Kaybolmalara en etkin tedbir küçük grupları kritik noktadan itibaren birleştirip tek elden sevk ve idare etmeniz gerekir…Bizim de iki grup toplamı 50 kişi idi..Sevgili Faik bu tedbiri aldığını gördüm...

Buraya kadar LONGOZ (subatar) dedim de açıklama yapmadım. Neden bu ormanlar önemli ve nasıl oluşmuş? Türkiye’de çok var mı? Bizler bu ormanların farkında mıyız? Yağmur ormanlarından farkı var mı?
LONGOZ nasıl oluşur? Teknik bilgilere girmeden, 

Istranca (Yıldız )Dağlarından Karadenize doğru akan akarsular (dereler) beraberinde getirdikleri alüvyonlar (kil ve organik materyal) ile kıyı kumulları arasında ,buradaki var olan toprakları da zenginleştirerek, sulak bir alan meydana getirir…Bu oluşum milyonlarca yılın mirasıdır..

Bu alanda yetişen ağaçların cinsi sınırlı dişbudak, kızılağaç sulak alanlarda kuru alanlarda meşe, kayın, gürgen vb. cinsler… Bu ağaç türleri devamlı su içinde yaşamalarına rağmen çürümeyen ağaç cinsleridir… Longoz derinliklerinde yürürken ağaçların kalem gibi oluşları ve 100 metreyi aşan uzunluklara ulaşmaları hayret vericidir..

İşte bu özelliklerine ilave olarak Longozlarda ki esas önemli özellik suyun devamlı olmasıdır…


Ancak bizim yürüyüşümüz esnasında yerler kuru idi… Yürüyüş yapan bizler için çamura batmadığımız için iyi bir durum olarak görülse de kritik nokta bu Longoz (subasar) ormanlarında suyun olmaması tehlike çanlarının çalması anlamına geldiğidir…

Çünkü derelerin devamlı su taşıması gerekir, dere su rejimini değiştiren inşaalardan ve topoğrafik değişiklik yapımında bulunmak oldukça tehlikeli….

Longoz ormanlarının Yağmur ormanlarından farkı, suyun yağmura bağlı olmamasıdır…Kısacası yağmur suyu LONGOZ ormanları için yeterli değildir..

Bu ekosistemin devamlılığı için temel koşul ""taban suyunun"" devamlılığıdır…
Tavsiyem Sinop ile Ayancık arasında yer alan Sarıkum Sinop longoz ormanlarında da doğa yürüyüşü yapmanız ve yılkı atlarını görmenizdir..

LONGOZ ormanlarının korunması kadar dikkatin bu bölgelere çekilmesi ve farkındalığın artırılması oldukça önemli...
Teşekkürler Dağtrek...
Keyifli doğa etkinliklerinin devamı dileğiyle...
Mehmet YÜCEBİLGİÇ
EKİM 2016 İSTANBUL


Hiç yorum yok: